Princípy a ochrana súkromia na 4home.sk

4home.sk prispôsobujeme na mieru vám. Na základe vášho správania na webe pomocou súborov cookies personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantné ponuky a produkty. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies na zobrazenie cielenej reklamy v reklamných sieťach na ďalších weboch. Personalizáciu a cielenú reklamu si môžete podrobnejšie nastaviť alebo kedykoľvek vypnúť v Nastavenie súkromia

Recepty na gril s ovocím

21. 05. 2012 | Grilovacia sezóna je v plnom prúde a každý určite má svoje obľúbené recepty na grilovanie, po ktorých siahne zakaždým, keď na záhrade zavonia uhlie z grilu. Ale prečo občas nevyskúšať recepty nové? Skúsili ste už niekedy grilovať s ovocím? Recepty s ovocnými šťavami v marinádach alebo dokonca s celým grilovaným ovocím v kombinácii s lahodným mäsom dodajú jedlu na originalite.

Grilované medailóniky s banánmi

  • 8 ks medailónikov (môžu byť bravčové, teľacie alebo kuracie)
  • 3 lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžička medu
  • štipka soli
  • štipka bieleho mletého korenia
  • 30g strúhaných orechov
  • 2 banány
  • 100g nivy
  • hrsť lieskových orieškov (na posypanie banánov)

Plátky mäsa zľahka naklepeme a aspoň na 1 hodinu vložíme do marinády, ktorú sme si pripravili z orechov, oleja, medu, soli a korenia. Banány pozdĺžne a priečne rozdelíme tak, aby sme na grilovanie získali 8 dielov a pokvapkáme ich citrónovou šťavou.

Plátky grilujeme z každej strany cca 4 minúty (čas upravíme podľa druhu mäsa). Banány položíme na maslom vymastené alobalové grilovacie misky alebo na plátky alobalu, poukladáme na ne plátky syra, posypeme orechmi a grilujeme než sa syr roztaví. Na tanieri ich potom naaranžujeme na plátky mäsa.

Grilované kotlety na pomarančochOriginálny odšťavovač

  • 4 bravčové kotlety
  • soľ, korenie
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 2 lyžice medu
  • 2 pomaranča
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžičky jemne pokrájané mladé zelerovej vňate

Kotlety zľahka naklepeme, mierne osolíme, okoreníme, na okrajoch niekoľkokrát narežeme, aby sa na grile pri pečení neskrútili. Potrieme ich olejom a sójovou omáčkou a Naklepávač mäsaposypeme zelerovou vňaťou. Mäso grilujeme po každej strane cca 3 minúty.

Med, pokrájanú dužinu a šťavu z 1 pomaranča zmiešame. Zmesou potrieme mäso a znovu ugrilujeme po každej strane ešte asi 2 minúty. Kotlety pred podávaním môžeme obložiť tenkými plátkami dobre umytého pomaranča.

Bravčové kotlety s mangovou omáčkouGrilovací rošt

  • bravčové kotlety
  • olej
  • mango
  • petržlenová vňať na ozdobenie
  • soľ, korenie
na omáčku
  • 1 zrelé mango
  • 150 ml kuracieho vývaru
  • 1 polievková lyžica broskyňového džemu
  • 1 polievková lyžica vínneho octu

Kotlety po okrajoch narežeme, po oboch stranách potrieme olejom, osolíme a okoreníme. Grilujeme približne 10 minút z každej strany, aby boli prepečené.

Guľatý grilPripravíme si do misky mangovú omáčku: mango olúpeme, vykôstkujeme a pokrájame na kocky. Rozmixujeme dohladka a dáme do kastrólika, pridáme vývar, marmeládu, vínny ocot, soľ a korenie. Zmes privedieme k varu a 3 minúty zvoľna varíme.

Druhé mango ošúpeme, vyberieme kôstku a nakrájame na tenké prúžky. Tie potom narovnáme na kotlety, ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame s mangovou omáčkou. Vhodnou prílohou môže byť divoká ryža.

Bravčový špíz s broskyňamiFarebný kuchynský nôž

  • 0,5 kg bravčovej panenky
  • soľ, korenie
  • olej
  • 2-3 broskyne
  • 2 červené papriky
Grilovacie ihlyomáčka:
  • 30 dkg bieleho jogurtu
  • 1 lyžice horčice
  • 1 lyžica kečupu
  • soľ, mleté biele korenie
  • citrónová šťava
  • nasekaný kôpor

Nakrájame si broskyne na osminky a papriku na kocky. Mäso nakrájame na kúsky, osolíme, okoreníme a potrieme olejom. Na grilovacie ihly striedavo napicháme mäso, broskyne a kúsky papriky a grilujeme ich na rozpálenom grile zo všetkých strán asi 10 minút. Podávame s omáčkou zmiešanou z uvedených surovín.Ohybná doštička

Kuracie prsia plnené mangom

  • 6 kuracích pŕs
  • 2 cibule nakrájané na tenké kolieska
  • 450 g plechovka mangového kompótu
  • 2 lyžice oleja
  • 1 strúčik cesnaku (rozdrvíme)
  • korenie, soľ
Silikónové slučkypoleva (kôrka):
  • pol hrnčeka šťavy z mangového kompótu
  • 1 lyžica medu
  • 1 kocka kuracieho vývaru (rozdrtený)
  • 1 strúčik rozdrveného cesnaku
  • 1 lyžička kukuričného škrobu
  • studená voda

Na panvici rozohrejeme olej a necháme na ňom zozlatnúť cibuľu a cesnak. Zložíme z ohňa a dáme bokom. Naklepeme si kuracie prsia, osolíme a okoreníme, rozložíme na ne osmaženú cibuľu s cesnakom a navrch pridáme mango. Zabalíme a zopneme špáradlami alebo silikónovými slučkami.

V kastróliku zvoľna uvedieme do varu šťavu z kompótu, med, cesnak a kurací vývar (prášok). Zmiešame škrob s troškou studenej vody, pridáme do kastróliku a necháme zhustnúť.

Kuracie balíčky grilujeme pri strednej teplote cca 15 - 20 minút, kým nie sú prepečené. Posledných niekoľko minút grilovania natierame zmesou na polevu - kôrku.

Kuracie špízy s nektárinkami a šampiňónmiKeramický nôž

  • 60 dkg kuracích pŕs
  • 15 dkg anglickej slaniny
  • 20 dkg šampiňónov
  • 3 nektárinky
  • 3 jablká
  • 10 lyžíc sójovej omáčky
  • 1 lyžicu červeného vína
  • 1 lyžicu oleja
  • 1 lyžicu grilovacieho korenia
  • 2 lyžičky karí
  • 1 lyžičku mletého zázvoru
  • 1 strúčik cesnaku

Mäso, šampiňóny, ošúpané jablká, vykôstkované nektárinky a slaninu nakrájame na rovnaké kúsky a striedavo napicháme na grilovaciu ihlu.

Rozkládací grilZo sójovej omáčky, červeného vína, oleja, grilovacieho korenia, karí, zázvoru a cesnaku si pripravíme marinádu. Pripravené špízy necháme v náleve marinovať aspoň 12 hodín pred grilovaním.

Grilovaný hermelín s brusnicovou omáčkou

  • 4 hermelíny
  • 1 balenie grilovacieho korenia
  • 3 lyžice tatárskej omáčky
  • 3 lyžice brusnicovej zaváraniny
  • 1 lyžice sladkého vína

Hermelíny obalíme v klasickom grilovacom korení a každý dôkladne zabalíme do alobalu. Syry položíme na rozpálený gril a grilujeme z každej strany asi 5 - 7 minút.

Zmiešame tatársku omáčku, brusnicovú zaváraninu a víno. Hotové syry zložíme z grilu, opatrne rozbalíme a servírujeme preliate pripravenou omáčkou. Podávame najlepšie s pečivom a zeleninovým šalátom.

Grilovaný banán s medovo-pomarančovou omáčkou (a zmrzlinou)Steakové príbory

  • 2 banány
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 4 lyžice medu
  • 1 lyžica rozpusteného masla
  • 1 pomaranč
  • vanilková zmrzlina
  • čerstvá mäta na ozdobu

Jedálenská súpravaBanány ošúpeme a pozdĺžne rozrežeme. Potrieme ich medom a posypeme škoricovým cukrom, necháme 5 minút odležať.

Zatiaľ si umyjeme pomaranč, nastrúhame asi 1/2 lyžičky kôry. Pomaranč rozpolíme, vytlačíme z neho šťavu, ktorú zmiešame s kôrou, zvyšným medom a rozpusteným maslom. Rozohrejeme omáčku v hrnci, ktorý si potom dáme do blízkosti grilu, alebo ju uchováme v termomise, aby nám ostala teplá.

Banány dáme na gril a grilujeme po každej strane asi 3 minúty (záleží na sile banánu a intenzite tepla). Ugrilované banány dáme na tanier, prelejeme teplou omáčkou a pridáme zmrzlinu. Môžeme dozdobiť lístkami mäty.

action banner
feedback
NEWSLETTER
VÁŠ NÁZOR

Nenechajte si ujsť novinky a špeciálne ponuky.

Prihláste sa k odberu nášho newsletteru a o všetkom sa dozviete ako prvý.

Váš názor nás zaujíma!

Zavrieť