Aby ste u nás nakúpili čo najpohodlnejšie, používame cookies. Využívaním našich služieb súhlasíte s ich používaním. Používame cookies. Využívaním našich služieb súhlasíte s ich používaním. Rozumiem

Menu
4Home Poradíme vám Články Kuchyňa Silikónové formy na veľkonočné pečenie

Silikónové formy na veľkonočné pečenie

14. 03. 2012 | Veľká noc sú hneď po Vianociach veľkým sviatkom pečenia. Nielen babičky na vidieku pečú sladké bábovky, barančekov alebo iné pochutiny. My Vám predstavujeme revolučného pomocníka (nielen) pre veľkonočné pečenie - silikón.

Pojem silikón už nepatrí výhradne oblasti výroby či plastickej chirurgie, s ktorou si ho automaticky spojí asi väčšina z nás, ale pomaly si vydobýva svoje miesto aj na poli vybavenia kuchýň po celom svete. Tento pre kuchyňu donedávna neznámy materiál môže pri predstave silikónových implantátov budiť určitú nedôveru, ale pre každého muža či ženu pôsobiacich v kuchyni znamená skutočnú revolúciu. A čím je silikónový riad vlastne tak revolučný?

Tepelné vlastnosti silikónu

Silikón má veľmi špecifické tepelné vlastnosti - v prvom rade je to výnimočná tepelná odolnosť. Odolá teplotám od - 40 ° C do + 230 ° C, je preto vhodný ako do mrazničky, tak do všetkých bežných druhov rúr, vrátane mikrovlnky. Silikón má teda v kuchyni naozaj široké uplatnenie.

Najmä pri pečení potom oceníte vysokú tepelnú vodivosť silikónových foriem, vďaka ktorej Vám ušetrí čas aj peniaze. Dokáže totiž skrátiť dobu pečenia až o tretinu. A v neposlednom rade - už nikdy si nespálite prsty ani iné časti tela! Silikónové formy sú do niekoľkých minút po vybratí z rúry vychladnuté.

Silikónové formy vymazávať nemusíteSilikónové chňapky

Ďalším plusom pre pečenie v silikónových formách je fakt, že ich nemusíte vymazávať a vysypávať. Formy na pečenie majú totiž dokonale nepriľnavý povrch. Na babranie s maslom tak môžete zabudnúť a napriek tomu Vaša bábovka vykĺzne z formy doslova ako po masle.

Pečenie v silikóne je zdravotne nezávadné

Hoci je silikón umelý materiál (pre zvedavých: jedná sa o anorganický-organický polymér zvaný polysiloxan), pečenie aj iné jeho používanie v kuchyni je zdravotne nezávadné. Všetky silikónové formy na pečenie a výrobky určené na styk s potravinami prechádzajú prísnym testovaním.

Silikónová doskaSkladnosť a jednoduchá údržba - aj to je silikón

Aby sme dokončili zoznam kladov - silikónové formy a ostatné silikónové riady sú veľmi ľahké, tvárne a skladné. Formu na pečenie bábovky môžete s kľudom vtlačiť medzi hrnce a keď ju znovu vytiahnete, budete z nej mať opäť bábovku. Navyše ich údržba je veľmi jednoduchá, možno ich umývať aj v umývačke riadu.

Silikónové formy nielen na pečenie, ale aj do mrazničky

Silikón sa dnes už používa na výrobu širokej škály pomôcok a riadov do kuchyne. V prvom rade sú to už spomínané formy na pečenie rôznych druhov i tvarov. Nájdete praktické formy na torty a bábovky. Deťom môžete tento rok namiesto tradičného barančeka upiecť napríklad malého zajačika nebo medvedíka. V neposlednom rade sú to aj formy na pečenie stále obľúbenejších muffinov.

Silikónové formy však nemusíte strkať len do rúry. Skvele sa hodia aj do mrazničky na výrobu ľadu. Silikón je veľmi ohybný - už nikdy si tak nepoudierate ruky o kuchynskú linku v Silikónová forma na ľad - protézasnahe dostať von aspoň jednu kocku ľadu. Navyše na trhu zoženiete aj silikónové formy na ľad s vtipnými motívmi, takže pri pití kokteilov budete mať o zábavu postarané.

V neposlednom rade si môžete kuchyňu vybaviť praktickými drobnými pomocníkmi, ako sú silikónové valy, obracačky, cedidlá, pokrievky alebo chňapky. U tých oceníte najmä to, že silikón neviaže pachy a chute, môžete sa teda rozlúčiť s rybou alebo cesnakom týždeň "voňajúcich" z Vašej obracačky.

Recept na bábovku tety Bety

Ingrediencie:

  • 200 g Hery
  • 200 g cukru
  • 200 g polohrubej múky
  • 4 vajcia
  • 100 g horkej čokolády
  • 100 g mletých orechov
  • kôra z 1 citróna
  • trochu prášku do pečiva

Postup:Silikónová forma na bábovku

Vajcia rozbijeme a oddelíme si žĺtky a bielky. Heru, cukor a žĺtky vymiešame do peny, pridáme nahrubo nasekanú horkú čokoládu, mleté orechy a nastrúhanú kôru z citróna. Do zmesi primiešame polohrubú múku s práškom do pečiva. Z bielkov si vyšľaháme sneh, ktorý po častiach vmiešame do cesta.

Cesto nalejeme najlepšie do silikónovej formy, ktorú nemusíme vymazávať a pečieme zvoľna asi 50 minút v rúre na 180 ° C.

Prajeme vám dobrú chuť!

Vyberte si praktických pomocníkov z nášho širokého sortimentu silikónového riadu.

action banner
feedback
NEWSLETTER
VÁŠ NÁZOR

Nenechajte si ujsť novinky a špeciálne ponuky.

Prihláste sa k odberu nášho newsletteru a o všetkom sa dozviete ako prvý.

Váš názor nás zaujíma!

Zavrieť