Aby ste u nás nakúpili čo najpohodlnejšie, používame cookies. Využívaním našich služieb súhlasíte s ich používaním. Používame cookies. Využívaním našich služieb súhlasíte s ich používaním. Rozumiem

Menu
4Home Poradíme vám Články Kuchyňa Správne uloženie potravín

Správne uloženie potravín

31. 05. 2011 | Chcete být za hvězdu, která má vždy připravené domácí jídlo? Nemusíte trávit hodiny v kuchyni. Poradíme vám, jak pokrmy skladovat a mít je tak po ruce kdykoliv.

Je hneď niekoľko spôsobov, ako udržať vaše pokrmy dlhšie čerstvé.

PROTI ROZMNOŽOVANIE BAKTÉRIÍ - CHLAD
Jedným z najbežnejších z nich, je uchovávanie v chlade, teda v chladničke. Už uvarené jedlo by ste mali do dvoch hodín premiestniť do chladničky, inak v ňom začne dochádzať k rozmnožovaniu baktérií. Pri teplote okolo +4 ° C môžete pokrmy skladovať dlhšiu dobu, pretože pri tejto teplote dochádza k poklesu činnosti mikroorganizmov a brzdenie nežiaducich enzymatických procesov. V chladničke jedlo vydrží dva až tri dni. Ak bojujete s miestom v chladničke, využite výhody, ktoré ponúkajú skladné plastové boxy. Vyberte si také, ktoré sú vhodné aj do mikrovlnnej rúry a jedlo v nich môžete rovno ohriať.

ŠETRNÝ SPÔSOB - MRAZENIE
Veľmi obľúbeným spôsobom je uchovávanie potravín v mrazničke, pretože nie je nutné pridávať do potravín žiadne konzervačné látky. Zmraziť môžeme prakticky čokoľvek, vrátane pečiva, mäsa, ovocia alebo zeleniny. Obsah minerálov, vitamínov, flavonoidov, fytochemikálií a ďalších dôležitých látok sa od čerstvých potravín líši len minimálne a pri rýchlom mrazenie dochádza tiež k minimálnym stratám nutričných látok. Nízka teplota umožňuje skladovať zmrazené potraviny 2-3 mesiace aj dlhšie, ale neodporúča uchovávať pokrmy dlhšie ako jeden rok. Ak vymeníte sáčky za umelohmotné boxy, získate väčší poriadok a ľahšiu orientáciu. Ideálnym spôsobom rozmrazovania je za použitie mikrovlnnej rúry, preto sa vyplatí mraziť potraviny už v dózach, ktoré môžete do mikrovlnnej rúry.

MODERNÝ SPÔSOB - VÁKUOVANIE
Moderným spôsobom uchovávanie potravín je vaukovaní. V ochrannom vákuu vydrží potraviny trikrát až päťkrát dlhšie, uchovajú si vitamíny, výživné látky, prirodzenú farbu a vôňu. Vákuové prostredie umožňuje uchovať všetky potraviny v chlade podstatne dlhšiu dobu. Chráni ich pred oxidáciou, bráni rozkladu biologicky aktívnych látok a bráni tiež strate pôvodnej chute. Vďaka metóde vákuovanie si môžete nakupovať potraviny do zásoby a uchovávať ich bez strachu o ich trvanlivosť. Rovnako tak možno navariť jedlo do zásoby a mať tak po celý týždeň doma teplú domácu večeru.

Tipy na dózy a boxy na uskladnenie potravín nájdete v našej sekcii vybavenie do kuchyne - dózy a boxy.

action banner
feedback
NEWSLETTER
VÁŠ NÁZOR

Nenechajte si ujsť novinky a špeciálne ponuky.

Prihláste sa k odberu nášho newsletteru a o všetkom sa dozviete ako prvý.

Váš názor nás zaujíma!

Zavrieť