Princípy a ochrana súkromia na 4home.sk

4home.sk prispôsobujeme na mieru vám. Na základe vášho správania na webe pomocou súborov cookies personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantné ponuky a produkty. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies na zobrazenie cielenej reklamy v reklamných sieťach na ďalších weboch. Personalizáciu a cielenú reklamu si môžete podrobnejšie nastaviť alebo kedykoľvek vypnúť v Nastavenie súkromia

Sušenie ovocia v sušičke: maškrťte zdravo po celý rok

04. 09. 2012 | Sušenie najrôznejších (nielen ovocných) plodov či dokonca mäsa patrí k najstarším spôsobom uchovávania potravín. Využívali ho už starí Egypťania. Evolúcia sušenia ovocia a ostatných potravín sa začala klasickým, ale zdĺhavým sušením na čerstvom vzduchu. Dnes je však sušenie veľmi jednoduché a časovo nenáročné vďaka praktickým elektrickým sušičkám ovocia. A aké výhody taká sušička prináša?

Sušenie ovocia i iných potravín je obľúbeným a hlavne zdravým spôsobom konzervácie. Najmä v ovocí zachováva takmer všetky vitamíny, minerály, stopové prvky a vlákninu. Množstvo vitamínov klesne proti pôvodnému stavu približne len o 20%. To všetko bez chémie a konzervačných látok.

Sušené ovocie navyše dovoľuje zdravo maškrtiť - je sladké, ale zdravé. Všetci určite poznáme obľúbené plátky z jabĺk ... Avšak pozor: pre vyšší obsah cukru má sušené ovocie aj viac kalórií ako čerstvé, preto na zahnanie chuti na sladké postačí naozaj malé množstvo.

Sušiť potraviny môžete klasicky na čerstvom vzduchu, najlepšie na drôtenej podložke. Takýto spôsob je však veľmi zdĺhavý. Pomerne novým, ale rýchlym a jednoduchým spôsobom sušenia potravín je použiť elektrickú sušičku ovocia. Na trhu s elektronikou sa elektrické sušičky postupom času stali veľkým hitom nielen vďaka svojej praktickosti.

Prečo sa oplatí zaobstarať si elektrickú sušičku ovocia?

  • poznáte pôvod ovocia, ktoré sušíte
  • vyrobíte si zdravú pochúťku bohatú na vlákninu a bez chemikálií
  • v ovocí a ďalších potravinách zostanú zachované minerály, stopové prvky a vitamíny
  • sušené plody majú malý objem, dlho nepodliehajú skaze a dobre sa uchovávajú
  • usušíte nielen ovocie, ale aj zeleninu, huby, bylinky, mäso alebo napríklad domáce cestoviny
  • pri dnešných cenách jedného vrecka sa sušeným ovocím v obchodoch sa vám počiatočné investície do elektrickej sušičky čoskoro mnohonásobne vrátia

Ako vybrať sušičku ovocia?Sušička ovocia ETA  0301 Karina

Pri výbere elektrickej sušičky ovocia je niekoľko parametrov, na ktoré je dobré sa zamerať. Pre niekoho je samozrejme dôležitý dizajn, ten sa však naprieč sušičkami výrazne nelíšia ...

Určite je však dobré pozrieť sa na spotrebu energie. Sušičky majú vďaka sušeniu pri nízkych teplotách napospol malú spotrebu - väčšina sušičiek ovocia si vystačí s príkonom od 160 do 600 W, bežné hodnoty sa pohybujú medzi 200 - 500 W. Spotreba energie k usušeniu jednej bežnej várky tak činí cca 0,1 až 0, 5 kWh.

Potrebný počet poschodí / sít na sušenie sa odvíja od množstva potravín, ktoré budete chcieť sušiť. Je však výhodné zvoliť takú sušičku, ktorá má možnosť neskoršieho pridávania poschodíSušička ovocia Concept SO 1020 (sít) ako ponúka napríklad sušička ovocia Gallet DES 117 alebo sušička ovocia ETA 0301.

Dôležitým parametrom je možnosť regulácie teploty. Rozpätie termostatu by sa malo pohybovať približne od 30 do 70 ° C (pri týchto teplotách si ovocie aj zelenina zachovajú maximálne množstvo vitamínov) a ideálna je možnosť výberu aspoň z 3 stupňov intenzity sušenia. Niektoré dokonalejšie sušičky ovocia ponúkajú dokonca až 8 stupňov - napríklad sušička ovocia Concept SO-1020.

Kvalitné elektrické sušičky ovocia využívajú horizontálne prúdenie vzduchu a sú vybavené zadným ventilátorom, ktorý napomáha rovnomernému sušeniu. Pri sušičkách, ktoré sú Sušička ovocia Gallet DES 117konštruované tak, že teplý vzduch stúpa iba smerom nahor, je nutné prehadzovať pravidelne jednotlivé sitá, aby došlo k rovnomernému vysušeniu všetkých potravín.

Tipy pre sušenie bežných potravín

Vo väčšine sušičiek môžete sušiť rôzne druhy potravín - ovocia i zeleniny - naraz. Iba bylinky je nutné sušiť oddelene kvôli ich výraznej aróme.

Ovocie, ktoré má tendenciu pri sušení hnednúť (jablká, hrušky, marhule ...) môžeme pred sušením nakrájané namočiť do citrónového roztoku (1 lyžica citrónovej šťavy na 1/4 l vody).

Doba sušenia jednotlivých druhov ovocia je veľmi individuálna. My sme pre vás vybrali základné informácie k najbežnejším sušeným potravinám:

potraviny
príprava pred sušením
doba sušenia
jablká
môžete ošúpať, nakrájať na plátky (max. 1 cm), namočiť, nechať odkvapkať
12 - 16 h
broskyne
nakrájať na plátky (max. 1 cm), namočiť, nechať odkvapkať
10 – 36 h
slivky
vykôstkovať, nakrájať na polovice, položiť šupkou dole
10 – 36 h
ananás
olúpať, nakrájať na plátky
12 – 54 h
hroznové víno
guličky (najlepšie bez kôstok) narezať
9 – 54 h
huby
nakrájať na plátky, menšie stačí na polovice
12 – 16 h
bylinky
zbaviť stoniek
4 – 6 h

Vaky na sušené plody

Ako sušené potraviny skladovať?

Pri skladovaní sušených potravín je dôležité správne uskladnenie, aby sa k nim nedostala vlhkosť. Pri správnom skladovaní má sušené ovocie aj ostatné potraviny trvanlivosť 1 - 2 roky. Sušené huby alebo bylinky môžete skladovať v štýlových vakoch na sušené plody, ktoré jednoducho zavesíte a poslúžia aj ako dekorácia.

Možno ich použiť aj na sušené ovocie a zeleninu, ale pre tie je o niečo vhodnejšie nádoba so vzduchotesným uzáverom. Môžete použiť ako sklenené nádoby, tak plastové dózy. Pre dokonalé uskladnenie potom poslúžia praktické vákuové dózy.

action banner
feedback
NEWSLETTER
VÁŠ NÁZOR

Nenechajte si ujsť novinky a špeciálne ponuky.

Prihláste sa k odberu nášho newsletteru a o všetkom sa dozviete ako prvý.

Váš názor nás zaujíma!

Zavrieť