Aby ste u nás nakúpili čo najpohodlnejšie, používame cookies. Využívaním našich služieb súhlasíte s ich používaním. Používame cookies. Využívaním našich služieb súhlasíte s ich používaním. Rozumiem

Menu
4Home Poradíme vám Články Kuchyňa WOK - panvica, ktorá valcuje svet

WOK - panvica, ktorá valcuje svet

25. 04. 2012 | Kuchyňa všetkých dnešných domácností sa doslova hemží množstvom rôznych pomôcok a druhov riadu, že z toho jednému ide hlava okolo. Jednou z relatívnych noviniek, ktorá podnikla inváziu do našich kuchýň a na naše sporáky je panvica WOK. A k čomu je vlastne taká panvica dobrá?

WOK je široká, hlboká a oblá panvica, ktorá vďaka svojmu tvaru poslúži nielen ako panvica, ale tiež ako hrniec. Je charakteristická pre prípravu ázijských, najmä čínskych pokrmov. Ako by nie, keď pochádza práve z Číny ...

Panvicu WOK používali už starí Číňania pred dvoma tisíckami rokov. Postupne sa rozšírila ďalej do Indie, Barmy, Singapuru a ďalších kútov Ázie a s tradičnou čínskou kuchyňou sa časom dostala aj do Ameriky a Európy, kde sa v súčasnosti teší naozaj veľkej obľube.

S WOKom varíte zdravo

Medzi najväčšie výhody panvice WOK patrí najmä veľmi zdravá príprava pokrmov. V prvom rade je to vďaka tomu, že na varenie vo woku potrebujete naozaj len minimum tuku, ktorý je navyše možné čiastočne nahradiť vodou. Milovníci zdravých pokrmov by preto túto panvicu rozhodne nemali prehliadať.

Vďaka veľmi rýchlej tepelnej úprave surovín, typickej práve pre WOK panvicu, si navyše mäso i zelenina zachovajú toľko potrebné vitamíny, jedlo je tak nielen zdravšie, ale aj chutnejšie.Keramická panvica WOK

Na panvici WOK pripravíte prakticky čokoľvek

Mohlo by sa zdať, že WOK má využitie len pre milovníkov exotických ázijských pokrmov. Zdanie však často klame. Na woku totiž pripravíte bez problémov nielen klasickú ázijskú kuchyňu, ale aj tradičné slovenské jedlá a vôbec jedla zo všetkých kútov sveta.

Má veľmi široké využitie. V panvici WOK môžeme variť vo vode i v pare, dusiť, opekať a smažiť. Je ideálny na prípravu rôznych druhov omáčok alebo varenie polievok. Pripravovať na nej môžeme i sladké jedlá kašového typu alebo ovocné opekané zmesi. Vhodná je tiež na opraženie orechov alebo pripravu popcornu.

Teflónové nožeNajväčšie využitie má však WOK na jednoduché minútkové jedla, kedy najviac oceníte typickú rýchlu prípravu všetkých surovín. Takýmto spôsobom pripravíte vo woku, mäso, zeleninu i huby, buď každé zvlášť, alebo môžete kombinovať akékoľvek mäso s rôznymi druhmi zeleniny. Aj ryžu alebo cestoviny, ktoré chystáme ako prílohu, vo woku pripravíme spoločne s ostatnými surovinami ako jeden pokrm. Je však potrebné dodržať zopár základných pravidiel.

Tipy pre prípravu rýchlych jedál vo woku

Keďže je príprava vo woku skutočne veľmi rýchla, mali by ste si všetky suroviny pripraviť vopred. Ideálne je nakrájať mäso aj zeleninu na rovnaké kúsky. Mäso by malo byť vopred namarinované, prípadne obalené. Počas prípravy jedla v panvici na to už nebudete mať čas.Ohybná doštička na krájanie

Pred pridávaním surovín musí byť WOK naozaj horúci. Pri opekaní ho rozohrejeme, potom pridáme olej, ktorý rozpálime a až potom pridávame ingrediencie. Najmä mäso vkladáme do riadne rozohriatej panvice s horúcim olejom, aby sa uzavrelo a zostalo šťavnaté.

WOK je vďaka svojim rozmerom ideálny pre prípravu väčšieho množstva surovín. Panvica by však nikdy nemala byť plná viac ako z 2/3.

Pri postupnom pridávaní surovín vždy všetko rýchlo a dobre premiešame. Miešanie by nemalo byť kratšie ako pol a dlhšie ako jedna minúta. Pri miešaní jemného mäsa a najmä rýb musíme byť opatrní, aby sme mäso v panvici nepoškodili.

Keramická panvica WOK s pokrievkouJedlo pripravené vo woku ihneď podávame a konzumujeme. Ohrievaním strácajú tieto pokrmy svoju chuť i vitamíny.

Veľký výber WOK panvíc

Rovnako ako iné panvice i WOK sa dnes vyrába z rôznych materiálov. Najbežnejším a zároveň najlacnejším variantom sú panvice z oceľovej zliatiny, ktoré veľmi rýchlo reagujú na zmeny teplôt, čo je pre WOK ideálne. Majú však menšiu trvanlivosť - veľmi rýchlo hrdzavejú a majú tak náročnejšie skladovanie.

Ďalším variantom je potom WOK z antikoróznej ocele, ktorý síce nehrdzavie, ale zase má horšie tepelné vlastnosti a je náchylnejší k poškodeniu. Odporúča sa používať šetrné pomôcky, napríklad z dreva alebo silikónu. Bežným variantom je tiež teflónový WOK, ktorý má všetky bežné vlastnosti teflónu ako je dokonale nepriľnavý povrch, avšak zase je veľmi náchylný k poškodeniu.Červené keramické panvice

Naopak veľmi odolné a v poslednej dobe veľmi obľúbené sú keramické panvice. WOK s keramickým povrchom navyše umožňuje prípravu jedál úplne bez tuku, vďaka čomu je už tak zdravé varenie ešte zdravšie. Zároveň má veľmi jednoduchú údržbu. Rovnaké vlastnosti potom nájdeme i u titánového woku.

Príslušenstvo k WOK panvici

Ak máte v pláne používať WOK tiež k duseniu jedla, porozhliadnite sa po jeho variante s praktickou pokrievkou. Tá je pre dusenie samozrejme nepostrádateľná. Obľúbeným príslušenstvom k woku je aj mriežka, ktorá je ideálna na varenie pokrmov v pare.

Rôzne druhy wokov, ale aj iné panvice nájdete aj v našom eshope.

action banner
feedback
NEWSLETTER
VÁŠ NÁZOR

Nenechajte si ujsť novinky a špeciálne ponuky.

Prihláste sa k odberu nášho newsletteru a o všetkom sa dozviete ako prvý.

Váš názor nás zaujíma!

Zavrieť