Aby ste u nás nakúpili čo najpohodlnejšie, používame cookies. Využívaním našich služieb súhlasíte s ich používaním. Používame cookies. Využívaním našich služieb súhlasíte s ich používaním. Rozumiem

Menu
4Home Poradíme vám Články Kuchyňa Ako vyberať riad (2. diel)

Ako vyberať riad (2. diel)

20. 02. 2012 | Bez poriadneho riadu sa žiadna kuchárka ani kuchár dnes pri varení nezaobídu. Ako si ale vybrať ten správny práve pre Vás? Prinášame Vám pokračovanie prehľadu jednotlivých materiálov a ich vlastností.

Keramický riad

Tento riad je na trhu relatívne novinka, ale získava si veľkú obľubu. V širokom sortimente narazíte najmä na keramické panvice, ale možno zohnať napríklad aj hrnce. Keramická vrstva je veľmi odolná voči poškodeniu a veľkou výhodou je tiež nepriľnavý povrch, ktorý neobsahuje toxický PTFE, ako je tomu pri teflóne.

Riad s keramickou vrstvou sa vyznačuje vysokou trvanlivosťou, veľkým plusom je aj možnosť varenia bez vody a tuku, takže ho využijú aj tí, ktorí si potrpia na zdravé pokrmy. Navyše je rezistentný voči pachom. Výhodou je určite aj vzhľad tohto riadu - napríklad ak si zaobstaráte bielu keramickú panvicu, určite budete mať z varenia zaručene aj estetický pôžitok. Kvalita riadu sa však premietne aj do ceny, takže si za neho trochu priplatíte.

  • výhody: vysoká trvanlivosť a životnosť, odolný nepriľnavý povrch, možnosť varenia bez vody a tuku, vo väčšine prípadov vhodný na všetky zdroje tepla (vrátane indukcie), ľahká údržba
  • nevýhody: vyššia cena

Medený riadMěděné nádobí

Medený riad je v súčasnej dobe symbolom luxusu a profesionálnej kuchyne. Je hojne používaný profesionálnymi kuchármi po celom svete a to najmä pre svoje vynikajúce tepelné vlastnosti. Meď patrí medzi najlepšie tepelné vodiče - rýchlo a rovnomerne rozvádza teplo po celej nádobe, vďaka čomu dosiahnete nielen lepších výsledkov pri varení (najmä u vyšších alebo širších nádob), ale aj značných energetických úspor.

Medené riady sa vyrábajú v rôznych prevedeniach vnútorného povrchu - najčastejšími sú nerez a cín. Cín vyžaduje šetrnejšie zaobchádzanie a lepšiu údržbu, ale zase je lepšie vodivý. Nerez naopak vedie teplo menej, ale je veľmi odolný, má vysokú trvanlivosť a tiež jednoduchú údržbu.

Zato vonkajší medený povrch vyžaduje viac údržby. Odporúča sa raz za čas použiť špeciálne čistiace prostriedky určené na meď, aby sa Vám riad odmenil krásnym, lesklým, doslova dizajnovým vzhľadom, pre ktorý je tiež tak obľúbený. Jeden medený kastrol zaručene rozžiari Vašu kuchyňu (ak si ho neschováte do skrine). Veľkou nevýhodou je nemožnosť umývania v umývačke a je citlivý na agresívne čistiace prostriedky.

  • výhody: výborná tepelná vodivosť, úsporné varenie, dizajnový vzhľad
  • nevýhody: náročnejšia údržba, nie je možné umývať v umývačke, v niektorých prípadoch možno použiť na indukciu, ale len s adaptačným diskom, vysoká cena

Forma na bábovkuLiatinový riad

Liatinové hrnce používali už naše babičky a ak máte to šťastie, môžete ten istý riad po babičke používať aj Vy. Liatina je totiž veľmi trvanlivá a odolná voči mechanickému poškodeniu. Riad z nej vyrobený má veľmi vysokú životnosť, vydrží aj niekoľko desiatok rokov. Len by ste sa mali vyvarovať prudkým nárazom, pri ktorých môže liatina prasknúť, pri bežnom používaní to však nehrozí.

Je použiteľný na všetkých typoch varných zdrojov a vhodný je najmä do rúry na pečenie mäsa. Ideálny je na dlhšie varenie či pečenie, pretože vďaka svojim vlastnostiam dlho a rovnomerne udržuje teplo. Liatinové riady sa dajú zohnať v dvoch prevedeniach - niektorí výrobcovia používajú na povrchovú úpravu odolný smalt, iní dávajú prednosť rastlinnému oleju, ktorý na povrchu vytvorí prírodnú čiernu nepriľnavú vrstvu.

  • výhody: vysoká životnosť a odolnosť, vhodné na všetky typy zdrojov
  • nevýhody: vysoká hmotnosť, nevhodné do umývačky, vyššia cena

Titánový riadTitánové panvice

Názov titánový riad je možno trochu zavádzajúci, pretože tento riad nie je vyrobený priamo z titánu, ale jeho časticami je vystužená iba nepriľnavá keramická vrstva. Vďaka tomu je však veľmi odolný voči poškodeniu. Titan je tiež dobrým vodičom tepla - riad sa rýchlo a rovnomerne zahrieva a dlho udrží teplo, čím znateľne šetrí energiu. Bez problémov v ňom možno variť zdravo, teda bez alebo len s minimom tuku.
univerzálne použitie - riad s titánom je vhodný na varenie, smaženie i pečenie; vyrába sa ako panvica, tak aj hrniec. Veľkým plusom je aj dlhá životnosť a stálosť. Má veľmi jednoduchú údržbu, vďaka nepriľnavej vrstve sa znečistí len minimálne, takže postačí hubka a teplá voda s trochou saponátu. Môžete ho umývať aj v umývačke, ale bez agresívnych čistiacich prostriedkov. Možno zohnať aj v prevedení na indukciu.

  • výhody: energetická úspora vďaka dobrej tepelnej vodivosti, zdravé varenie bez tuku, jednoduchá údržba, vysoká odolnosť a životnosť
  • nevýhody: vyššia cena

A jedna rada na záver:

Aby Vám vybrané hrnce, panvice a pekáče slúžili čo najlepšie a hlavne dlho, nebojte sa do kvalitného riadu investovať peniaze a vždy dodržiavajte pokyny výrobcu pre správne zaobchádzanie. Ušetríte si tak starosti a nutnosť opätovnej a samozrejme zbytočnej investície do nového riadu.

action banner
feedback
NEWSLETTER
VÁŠ NÁZOR

Nenechajte si ujsť novinky a špeciálne ponuky.

Prihláste sa k odberu nášho newsletteru a o všetkom sa dozviete ako prvý.

Váš názor nás zaujíma!

Zavrieť