Aby ste u nás nakúpili čo najpohodlnejšie, používame cookies. Využívaním našich služieb súhlasíte s ich používaním. Používame cookies. Využívaním našich služieb súhlasíte s ich používaním. Rozumiem

Menu
4Home Poradíme vám Články Kuchyňa Vyberáme kuchynský nôž

Vyberáme kuchynský nôž

28. 06. 2012 | Kvalitný nôž je alfou a omegou každého kuchára. Bez riadneho kuchynského noža sa skrátka v kuchyni nezaobídete. Otázkou je ako si vybrať ten správny a z akého materiálu by mal byť. V našom článku sa dočítate, aké sú základné vlastnosti jednotlivých materiálov kuchynských nožov.

Keramické nože

Keramické nože sú oveľa tvrdšie než klasické kovové, čo im dáva ich neoceniteľnú vlastnosť a tou je dokonalá ostrosť. A čo viac - ostrosť, ktorá vydrží. Na rozdiel od oceľových nožov nepotrebujú keramické nože každú chvíľu prebrusovať. Podľa skúseností môžu v bežnej domácej prevádzke vydržať ostré i niekoľko rokov. Zaiste oceníte aj nepriľnavú čepeľ.

Ďalšou výhodou je, že keramika nezanecháva na potravinách kovovú pachuť, ako sa tomu niekedy stáva u kovových nožov. Navyše uchováva jedlu dlhšie jeho čerstvú chuť a vitamíny, ovocie a zelenina na povrchu rezu nezhnednú.

Proti všetkým výhodám keramických nožov stojí však jedna nevýhoda. Vďaka vysokej tvrdosti sú keramické nože tiež veľa krehké. Pri neopatrnom zaobchádzaní hrozí odlomenie časti ostria. Vyvarujte sa pretoSada keramických nožov pádu noža na zem. Tiež nie je vhodný na potraviny s kosťami, zmrazené potraviny ani na krájanie priamo v pekáčoch, neodporúča sa ani umývanie v umývačke.

  • výhody: dokonalá a trvalá ostrosť, nepriľnavý povrch, odolnosť proti kyselinám a škvrnám, uchová čerstvosť a vitamíny pri krájaní
  • nevýhody: krehkosť

Titánové nožeTitánové nože

Titánové nože sú veľmi odolné a majú pružnú čepeľ. Vďaka tomu sú vysoko odolné voči poškodeniu a zlomeniu. Sú spravidla vyrábané z nerez ocele potiahnuté vrstvou titánu, ktorá im dodáva špecifické vlastnosti.

Medzi tie sa počíta tiež nepriľnavý povrch a odolnosť voči škvrnám a hrdze. Pri krájaní potraviny okamžite neoxidujú a preto zachovaná ich čerstvosť po dlhú dobu. Titánové nože sú tiež veľmi ostré a rovnako ako keramické, vydrží ostrie po dlhú dobu aj bez brúsenia.

  • výhody: vysoká odolnosť proti poškodeniu i škvrnám, ostrosť, netoxický, má nepriľnavý povrch, je ľahký
  • nevýhody: neboli zistené

Oceľové nožeMasívne oceľové nože

Oceľ je už tradičným materiálom pre výrobu kuchynských nožov. Jeho výhodou je ľahká údržba a odolnosť. Rozhodne sa nemusíte báť jeho poškodenia, keď náhodu spadne na zem (avšak pozor, nech si ho nepustíte na nohu). O maximálnu ostrosť oceľových nožov je však potrebné sa starať a to priebežným brúsením - na to sme však asi všetci zvyknutí. Brúsenie ľahko obstaráme sami praktickým brúsikom.

  • výhody: odolné, ľahká údržba
  • nevýhody: potreba brúsenia, nemá nepriľnavý povrch

Damaškové nože

Damaškové nože z tzv. damascénskej ocele sa dnes radia medzi luxus v kuchyni. Sú vyrábané z dvoch a viacerých vrstiev rôznych druhov ocelí alebo iných kovov.

Luxusné damaškové nožeKombinovaním rôznych druhov kovov sa dosahuje skvelých vlastností týchto nožov. Medzi ne patrí najmä veľmi vysoká odolnosť proti zlomeniu a opotrebovaniu. Navyše majú nože z damascénskej ocele veľmi špecifickú kresbu, ktorá je na každom vyrobenom kuse iná.

  • výhody: vysoká odolnosť a ostrosť, luxusný vzhľad
  • nevýhody: vysoká cena

Aké sú základné druhy nožov a ako sa v nich vyznať?

Všetci sme sa určite niekedy stretli s tým, že sme sa nemohli rozhodnúť, aký nôž že to vlastne potrebujeme. Jednotlivé druhy nožov sa líšia podľa tvaru a dĺžky čepele. A ako už to tak býva, každý je dobrý na niečo iné ... Aké sú teda základné druhy nožov?

  • univerzálny nôž - menší nôž s rovnou čepeľou, ako napovedá názov v kuchyni má univerzálne použitie, takže ho využije naozaj každý
  • kuchársky nôž - má tiež univerzálne použitie, avšak na rozdiel od klasického univerzálneho má širšiu a tiež dlhšiu čepeľ (cca 18 - 28 cm) zakončenú do špičky
  • nôž na chlieb - veľmi obľúbený druh noža určený pre jednoduchšie krájanie pečiva, vyznačuje sa vrúbkovaným ostrím, čepeľ máva dĺžku 18 - 35 cm
  • nôž na zeleninu - ako názov napovedá je to nôž určený na krájanie ovocia a zeleniny, často s kratšou čepeľou, hodí sa na presné krájanie
  • nôž na mäso - tieto nože sa vyznačujú pevnejšou a širšou čepeľou, je to preto, že pri porciovaní mäsa dochádza často k styku s kosťami a chrupavkami; pevnejšia čepeľ zabezpečí, že nedôjde k zlomeniu noža
  • vykosťovací nôž - má tenšiu a dlhšiu čepeľ, aby ľahšie prešiel mäsom ku kosti
  • krájací nôž - určený pre bežné krájanie nielen mäsa, ale aj zeleniny a ovocia; má rovnú čepeľ zakončenú do špičky
  • nôž na syry - majú veľmi charakteristickú čepeľ s otvormi (nedochádza k prilepovaniu krájaného syra), vrúbkovaným ostrím a zdvojenou špičku pre jednoduché naberanie syra
  • steakový nôž - spravidla je súčasťou steakových príborov, je podobný klasickému príborovému nožu len s tým rozdielom, že má vrúbkované ostrie pre jednoduché krájanie šťavnatých steakov.

Nôž na chlieb/pečivoKuchársky nôžNôž na mäsoUniverzálny nôžNôž na zeleninu

Vyberte si tie správne nože priamo na našom eshope v sekcii Nože.

action banner
feedback
NEWSLETTER
VÁŠ NÁZOR

Nenechajte si ujsť novinky a špeciálne ponuky.

Prihláste sa k odberu nášho newsletteru a o všetkom sa dozviete ako prvý.

Váš názor nás zaujíma!

Zavrieť