Aby ste u nás nakúpili čo najpohodlnejšie, používame cookies. Využívaním našich služieb súhlasíte s ich používaním. Používame cookies. Využívaním našich služieb súhlasíte s ich používaním. Rozumiem

Menu
4Home O spoločnosti Aktuality Varenie po francúzsky alebo recepty, ktoré zvládnete aj doma!

Varenie po francúzsky alebo recepty, ktoré zvládnete aj doma!

13. 03. 2015 |

Francúzi známi svojím kulinárskym umením a ich kuchyňa je doslova vyhlásená! Nič vám však nebráni uvariť si obľúbené francúzske pokrmy aj doma. Vieme ako na to! Na dnešnom menu : Francúzska cibuľová polievka, Kohút na víne a Crème brûlée.

 francúzské menu

O francúzskej kuchyni sa hovorí, že je kráľovnou medzi všetkými svetovými kuchyňami. A každý, kto mal tú možnosť ochutnať priamo pri zdroji, tomuto tvrdeniu za pravdu. Samozrejme je najlepšie vychutnať si všetky delikatesy priamo v magickom Francúzsku, ale ak práve nemáte možnosť sa tam vypraviť, nemusíte si zúfať. Francúzske lahôdky si bez problému môžete uvariť aj vo svojej kuchyni. Pravda, niektoré recepty trochu náročnejšie, ale výsledok rozhodne stojí za to! A čo budeme dnes variť?

► Francúzska cibuľačka

► Kohút na víne (Coq au vin)

► Crème brûlée

 

 

Francúzska cibuľačka

  • 500 g žltej cibule
  • 75 g masla
  • bobkový list, šalvia (tymián, rozmarín, ...)
  • pol lyžice bieleho vínneho octu na deglazovanie (nemusí byť)
  • 1 dl suchého bieleho vína
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 l kuracieho vývaru (ideálne domáci)
  • soľ, korenie

Na dokončenie:

  • francúzska bageta (lepšia je včerajšia)
  • syr Gruyére alebo Comté

V hrnci si rozpustíme maslo a pridáme olúpanú cibuľu nakrájanú na kolieska alebo polkolieska spolu s bobkovým listom a niekoľkými lístkami šalvie. Za stáleho miešania restujeme asi tak päť minút. Znížime sporák na minimum a restujeme minimálne hodinu (čím dlhšie, tým bude polievka chutnejšia); občas premiešame.

Je možné, že cibuľa sa počas restovania trošku prichytí ku dnu hrnca, pomocou octu ju "odlepíme" (deglazujeme). Prilejeme víno a po jeho odparení cibuľu poprášime múkou. Chvíľku opekáme a potom prilejeme horúci vývar. Polievku ešte asi pol hodiny varíme a nakoniec dochutíme soľou a korením.

Polievku rozdelíme do misiek, navrch položíme plátky bagety a zasypeme strúhaným syrom. Strčíme do rúry a necháme zapiecť pod grilom dozlatista.

Voila, polievka je hotová!

Kohút na víne (Coq au vin)

  • 1 kohút (môže byť aj kura) cca 2 kg
  • 200 g malých cibuliek
  • 200 g anglickej slaniny (na kocky)
  • 200 g šampiňónov
  • 50 g masla
  • 30 g hladkej múky
  • 50 cl oleja
  • 5 cl Marc de Bourgogne (vínovica) alebo koňaku
  • 1 fľaša červeného vína (Beaujolais)
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 bouquet garni (zväzok petržlenovej vňate, tymianu a bobkového listu)
  • mleté čierne korenie, soľ

Celého kohúta aj s kosťami naporcujeme približne na 8-12 kúskov. V hrnci na oleji a masle zľahka osmažíme malé cibuľky, slaninu a nadrobno nakrájané šampiňóny. Keď sú hotové, vyberieme zmes do misky a dáme bokom. Do rovnakého hrnca dáme orestovať porcie kohúta. Osolíme, okoreníme a poprášime múkou.

Mäso flambujeme vínovicou alebo koňakom. Do hnce prilejeme červené víno, pridáme na kúsky nakrájanú mrkvu a cibuľu, prelisovaný cesnak a bouquet garni (tradičné dochucovadlo vo francúzskej kuchyni - zväzok byliniek previazaný špagátom, dodáva jedlu správnu chuť). Všetko pomaly varíme asi 2 hodiny.

Ku koncu prípravy vyberieme bouquet garni a pridáme vopred pripravené malé cibuľky, slaninu a šampiňóny. Ako prílohu podávame opečené kúsky bagety alebo biely chlieb.

Crème brûlée

  • 6 žĺtkov
  • 450 g cukru
  • 1 vanilkový struk
  • 600 ml smotany na šľahanie
  • trstinový cukor (podľa potreby)

Vanilku rozpolíme a spolu so smotanou privedieme k varu. Žĺtky si bokom v miske vymiešame s cukrom. Po vychladnutí smotany vyberieme vanilkovú kapsulu a smotanu pridáme do vymiešaných žĺtkov. Pri miešaní vždy dávame pozor, aby sa netvorila pena.

Zmes nalejeme do plytkých zapekacích misiek. V rúre predhriatej na 100 °C pečieme niečo málo cez hodinu. Krém by nemal zostať tekutý, ale nesmie byť úplne tuhý. V prípade potreby môžeme nechať v rúre o niečo dlhšie, nezvyšujeme však teplotu.

Krém necháme úplne vychladnúť a stuhnúť. Pred podávaním créme brûlée posypeme zľahka cukrom, najlepšie trstinovým, a opálime. Ideálne karamelové krusty dosiahneme buď pomocou flambovacej plynovej pištole, alebo pod veľa rozpáleným grilom v rúre.

Bon appétit!

 

Zdroje receptov: chezlucie.cz, receptyonline.cz, recepty.vareni.cz

action banner
feedback
NEWSLETTER
VÁŠ NÁZOR

Nenechajte si ujsť novinky a špeciálne ponuky.

Prihláste sa k odberu nášho newsletteru a o všetkom sa dozviete ako prvý.

Váš názor nás zaujíma!

Zavrieť